Ženy v souladu

Na tom pražském mostě ROZMARÝNKA roste

Na tom pražském mostě ROZMARÝNKA roste

Rozmarýn (Rosmarinus officinalis) je aromatická a stálezelená bylina, která se těší velké oblibě v kuchyni díky svému výraznému aroma a chuti.

Nicméně, rozmarýn nenabízí jen gastronomické potěšení, ale také přináší mnoho léčivých vlastností, které ho činí neocenitelným v tradiční medicíně a péči o zdraví. Pochází z oblasti Středomoří a patří mezi nejstarší a nejznámější bylinky využívané lidskou společností.

Rozmarýn obsahuje mnoho užitečných látek, jako jsou třeba flavonoidy, kyselina rozmarýnová, karnozol nebo rozmarinový olej. 

Účinky

Rozmarýn má velmi široké spektrum účinků, je antioxidační, antibakteriální, působí protizánětlivě.

Vůně rozmarýnu má relaxační účinky na nervový systém a může pomoci snížit úzkost a stres. Masáže s rozmarýnovým olejem se často používají k uvolnění svalového napětí a zmírnění duševního napětí. Inhalování esenciálního oleje zvyšuje koncentraci při práci a zlepšuje paměť.

Působí proti houbám a plísním, dává se často jako součást mastí a dalších produktů na plíseň kůže, nohou nebo nehtů.

Tradičně se používá jako stimulant trávení. Pomáhá snižovat nadýmání, podporuje produkci žaludečních šťáv a pomáhá uvolňovat střevní svaly. Přidání rozmarýnu do jídel může pomoci snížit trávicí obtíže a působí proti křečím žaludku. 

Také obsahuje látky, které pomáhají chránit a detoxikovat játra.  Rozmarýnový olej nebo rozmarýnový čaj mohou pomoci při regeneraci jater.

Rozmarýn může podpořit zdravou váhu tím, že zlepšuje trávení, metabolismus, vylučování tuků z těla a reguluje chuť k jídlu. Jeho stimulační účinky na trávicí systém mohou pomoci snižovat hlad a zlepšovat pocit sytosti. 

Rozmarýnový olej má příznivé účinky na vlasy. Pomáhá stimulovat růst vlasů, posilovat vlasové folikuly a zlepšovat kvalitu vlasů. Pravidelná aplikace rozmarýnového oleje na vlasy může pomoci při léčbě lupů, snižovat vypadávání vlasů a přidávat vlasům lesk.

Pokud vás trápí cukrovka nebo celkově zvýšená hladina krevního cukru, může být právě rozmarýn jednou z bylinek, která s tím může pomoci, protože má prokázané účinky na snižování hladiny krevního cukru.

Rozmarýn může bránit zahnízdění oplodněného vajíčka, takže pokud se snažíte otěhotnět, rozmarýn omezte jen na roli dochucovadla v jídle.

Nedoporučuje se v těhotenství, kojící maminky jej konzumovat můžou.

Pozor na předávkování, může vyvolat nevolnosti.

Zvyšuje účinnost léků proti srážlivosti krve.

Rozmarýn (Rosmarinus officinalis) má také repelentní vlastnosti. Jeho specifická vůně a složení obsahující některé přírodní chemikálie způsobují, že rozmarýn odrazuje určité druhy hmyzu.

Komáři: Vůně rozmarýnu je pro komáry nepříjemná a odpudivá. Komáři mají tendenci se vyhýbat oblastem, které jsou příjemně vonící rozmarýnem.

Klíšťata jsou dalším nepříjemným hmyzem, které mohou přenášet různé nemoci. Rozmarýn obsahuje složky, jako je kyselina rozmarýnová, které mají prokázané repelentní účinky na klíšťata.

Repelenty teď jedou ve velkém a je fajn mít ho po ruce.

MÁM PRO TEBE RECEPT NA DOMÁCÍ PŘÍRODNÍ REPELENT ke stažení úplně ZDARMA, ať máš i ten svůj pořád k dispozici!

Pokud patříš k těm, co je přírodní péče zajímá, přidej se ke komunitě bylinkových nadšenců ve FB skupině

Bylinky v souladu- inspirace, výroba, fytoterapie

Na tom pražském mostě ROZMARÝNKA roste

Další články

Domácí jablečný ocet

V dnešní době, kdy hledáme stále více způsobů, jak zlepšit své zdraví a snížit ekologický dopad na planetu, se stává jablečný ocet hvězdou mnoha domácností.

číst dále »

Vyplň svůj e-mail a jméno

.