Ženy v souladu

Bezové tvoření v kuchyni

Bezové tvoření v kuchyni

Před heřmánkem smekni, před bezem klekni

🌿 Bez černý byl v minulosti považován za skutečně univerzální léčivku. Není proto divu, že minimálně jednu rostlinu dostávali novomanželé jako svatební dar

🌿 Také se věřilo, že je bezový keř místem, které osidlují dobří duchové a víly

🌿 Čerstvé listy bezu mají specifický zápach, který odpuzuje myši, mouchy a komáry. Proto ho lidé vítali v blízkosti svých domovů i chlévů

Bez může růst jako keř i jako strom a dorůstá se až 10m. Na začátku léta vykvétá a sbíráme jeho lahodné květy nejen na další tvoření v kuchyni, ale také pro jeho léčebné účinky.

Zajímavostí je také to, že lékopisná je celá rostlina od květu až po kořeny a využití najdeme pro každou část.

Dnes se budeme bavit o jeho neméně důležité části – plodech: bezinkách.

Bezinky

Bezinky zpracováváme čerstvé při přípravě likérů, povidel, sirupů a vín nebo se mohou také sušit, ideálně v sušičce. Po usušení je sdrhneme ze stopek. Sbíráme pouze vyzrálé tmavé plody, zelené plody jsou jedovaté. Sklizené bezinky můžeme nechat ještě 2-3 dny dozrát na sluníčku a teprve poté zavařovat.

Mají silný analgetický účinek-tiší bolest zejména při bolestech hlavy a neuralgiích, bolestech kloubů a páteře, při křečích trávicího ústrojí a nadýmání.

Čaj z čerstvých bezinek má mírně projímavý účinek a působí proti zácpě (s jejich konzumací opravdu opatrně a jen jednorázově a rozhodně ne pro děti, těhotné nebo kojící ženy), naproti tomu sušené bezinky svařené na kaši léčí průjem.

Pozor! Výrobky z bezových plodů nikdy nedělej za studena! Syrové plody totiž obsahují látky dráždící žaludek, které se ale naštěstí vysokou teplotou při vaření rozloží. Proto sirupy a marmelády z bezinek vždycky povař alespoň 5 minut. Stejně funguje také sušení –⁠ sušené plody tedy můžeš bez obav použít i do ovocné čajové směsi, které navíc dodají pěknou barvu.

Bezový likér

🌿 1 kg bezinek rozvaříme s trochou vody, necháme zchladnout a pak přecedíme přes látkovou plenu.

🌿 Smícháme 1:1 s kvalitním rumem (tuzemák má příliš silné aroma a moc cukru, ale pokud chceš, klidně ho použij).

🌿 Přidáme 2 silná espressa

🌿 Mírně dosladíme podle chuti.

Přesné poměry záleží na tom, jaké množství tekutiny se ti povede z bezinek vymačkat.

Bezový likér je vynikající nápoj vhodný jako digestiv, součást alkoholických koktejlů nebo jako medicína při nachlazení. Užívat jej můžeš i k posilování imunity tak, jako to dělaly naše babičky-stopečku večer před spaním. Určitě nezapomínej, že je to více nápoj léčivý, než na chuť a nemělo by se to s ním přehánět.

Bezová marmeláda

Někteří uvádějí, že marmeláda chutná jako borůvková a je těžké je od sebe rozeznat. Bezinky mají specifickou chuť a záleží na tom, jaké a jestli přidáš do marmelády nějaké koření. Můžeš dělat buď čistě bezinkovou nebo přidat i jiné ovoce – aronii, ostružiny, jablka atd…

Mám pro vás dva recepty – jeden klasický a jeden bez cukru.

Bez cukru

🌿 cca 2 kg bezinek (810g šťávy)

🌿 100 g sušených datlí nebo datlový sirup

🌿 2 lžičky mleté skořice

🌿 10 hřebíčků

🌿 2 lžičky agaru

🌿 1/3 lžičky soli

🌿 na případné doslazení: sirup, slad nebo ovocný koncentrát

  • Sklenice na marmeládu a víčka vysterilizujeme
  • Datle předem namočíme, aby se daly dobře rozmixovat na kaši
  • Bezinky obereme z větviček, zbavíme stopiček a rozmixujeme
  • Získanou tekutinu přepasírujeme pomocí vařečky přes sítko, abychom oddělili pecičky a šťávu
  • Pak rozmixujeme datle (lépe se mixují, když přidáme trochu šťávy z bezinek) a spolu se šťávou dáme do hrnce
  • Osolíme, přidáme koření (hřebíčky je praktické dát do sítka na čaj, snadno se pak vyndají) a přivedeme k varu. Vaříme jen krátce. Ochutnáme, zda je pro nás marmeláda dost sladká, případně přidáme ovocný koncentrát, datlový sirup, obilný slad nebo obilný sirup
  • V trošce vody rozmícháme agar a přidáme ho do hrnce. Krátce povaříme
  • Uděláme test tuhnutí (kapku marmelády na talířek), pokud je potřeba, přidáme agar
  • Vyndáme hřebíčky a hotovou marmeládu (je pořád velmi řídká) nalijeme do připravených sklenic a zavíčkujeme. Otočíme dnem vzhůru na 5 minut, abyste vyzkoušeli, zda se chytlo víčko
  • Pokud nestihneme marmélády v dohledné době zkonzumovat, raději ještě sterilizujeme

Klasický recept

🌿 1,3 kg bezinek

🌿 0,6 kg cukru

🌿 kyselina citronová nebo citronová šťáva dle chuti

🌿 pektin

  • Bobulky zcela zralých bezinek otrháme a s trochou vody je zahřejeme k varu, povaříme, až změknou, vytřeme je na protlak a ten zvážíme
  • Na 1 kg protlaku přidáme 100 g cukru, zvýšíme teplotu zdroje a vaříme 20 minut
  • Přidáme práškový pektin rozmíchaný s trochou cukru (množství dle návodu na obalu), bez přerušení varu přidáme i zbytek cukru a po jeho rozpuštění i kyselinu citrónovou nebo citrónovou šťávu
  • Dále vaříme a zkoušíme, zda je marmeláda podle zkoušky dostatečně hustá
  • Hotovou marmeládu, ještě dost teplou, dáme do sterilovaných skleniček, dobře uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru

Bezový sirup

Alternativa likéru jako medicíny, která je vhodná pro děti je sirup. V tomto případě lze k bezinkám přistupovat dvěma způsoby– buď můžeme vytvořit sirup pro čistě léčebné využití (jako je třeba tymiánový nebo jitrocelový) nebo jako přísadu do šťávy na běžné pití. Recepty jsou si hodně podobné a vlastně záleží spíše na koncentraci, než na způsobu zpracování.

Pokud chceme sirup na podporu imunity, při nachlazení nebo třeba jako pomoc na žaludeční potíže, je velmi vhodné udělat sirup tak, aby výsledný roztok měl aspoň 65% množství cukru, aby si zachoval samokonzervační vlastnosti.  

  • 2 kg bezinek podlijeme malým množstvím vody
  • 10 minut vaříme, pořádně rozmačkáme a necháme vychladnout na rozumnou teplotu
  • Scedíme přes plátýnko nebo bavlněnou plenu, abychom měli čistou tekutinu
  • Z tekutiny si odměříme 1l (případně celé množství svaříme na 1l, poměr se tak bude i lépe počítat)
  • Tekutinu dáme do hrnce, přidáme 1,8kg cukru a necháme probublávat na mírném plameni do úplného rozpuštění cukru.
  • Podle chuti přidáme kyselinu citronovou
  • Hotový sirup dej do sterilních sklenic, zavíčkuj a pokud chceš mít opravdu jistotu, že se nezkazí, ještě jej zavař

! POZOR PŘI OCHUTNÁVÁNÍ, SIRUP OPRAVDU PÁLÍ, JE TO PODOBNĚ JAKO S KARAMELEM!

Sirup na pití

1 kg bezinek

1l vody

800g cukru

kyselina citronová dle chuti

  • Omyté a otrhané plody bez stopek dejte do hrnce. Zalijte je vodou, aby byly ponořené. Přiveďte k varu nechte na mírném ohni 15 minut vařit.
  • Směs rozmixujte tyčovým mixérem a poté propasírujte přes jemné síto, zbylou dužinu vyhoďte a tekutinu dejte zpět do hrnce. Přidejte cukr a kyselinu citronovou nebo citronovou šťávu.
  • Přiveďte znovu k varu a nechte vařit dalších 15 minut, až se cukr zcela rozpustí a sirup mírně zhoustne.

Bezinky a celkově Bez jako takový podporuje látkovou výměnu a je výborným prostředkem k očištění těla od nežádoucích látek a celkovému detoxu.

Podrobněji se o podzimní očistě budeme bavit v minikurzu, který je pro tebe úplně zdarma a přihlásit se na něj můžeš tady:

Bezové tvoření v kuchyni

Další články

Domácí jablečný ocet

V dnešní době, kdy hledáme stále více způsobů, jak zlepšit své zdraví a snížit ekologický dopad na planetu, se stává jablečný ocet hvězdou mnoha domácností.

číst dále »

Vyplň svůj e-mail a jméno

.